Loading...

Wijn & spijs

Wijn & spijs: na onze tips maken ze jou niks meer wijs

Alles over wijn

Welke wijn bij welk recept?

Een glas wijn bij het eten kan je gerecht écht dat beetje extra geven. Niet voor niets zijn er hele studies over wijn en spijs, waarbij wordt beoordeeld welke wijn het beste bij bepaalde smaken en gerechten past. Ben je voor een speciale gelegenheid op zoek naar de perfecte wijn? Doorloop dan de Jumbo wijnvinder en vindt in een paar stappen de ideale wijn.

Je kunt zelf natuurlijk ook alles ontdekken over de verschillende soorten wijn en druiven. Organiseer bijvoorbeeld een keer een wijnproeverij en proef de verschillen tussen wijnen uit verschillende landen! Wil je weten welke wijn het beste past bij welk recept? Lees dan snel verder.

Wijn en spijs: deze wijnen passen perfect bij jouw recepten!

Hieronder ontdek je welke wijnen het beste bij verschillende lekkere recepten passen. Denk aan gezonde recepten, pasta recepten, groente recepten en vlees recepten. Laat je inspireren door alle verschillende wijnsoorten.

Naar de wijnvinder

De lekkerste wijn bij recepten met (rauwe) vis en schaaldieren

Hieronder zie je welke wijn je het beste kunt serveren bij recepten met rauwe vis en schaaldieren.

Mousserende wijn en champagne

Mousserende wijnen en champagne hebben een lichte, friszoete smaak en geven daarmee een mooie balans aan recepten met rauwe vis en schaaldieren. De beste wijn en spijs combinatie maak je met gerechten als kaviaar, sushi, sashimi, oesters en schelpjes.

Droge en frisse witte wijn

Droge en frisse witte wijn is een mooie tegenhanger voor gerechten met gebakken vis of gegrilde vis. Bijvoorbeeld een pasta met vis in een frisse romige saus. Denk aan wijnen als Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc.

Droge en volle witte wijn

Droge en volle witte wijn combineer je het beste met romige visgerechten en schaaldieren met een volle smaak, zoals kreeft en krab. Wijnen in deze categorie zijn bijvoorbeeld Chardonnay en Viognier.

De lekkerste wijn bij pittige en rijk gekruide recepten

Pittige gerechten hebben een overheersende smaak. Je kunt hier het beste een wijn bij serveren die fris en zoet smaakt.

Zoete witte wijn

Pittige gerechten, zoals Thais, Indisch en Chinees gaan goed samen met zoete witte wijn. De beste combinatie maak je met wijnen zoals Chenin Blanc, Gewürztraminer en Riesling.

Droge rosé wijn

Heb je een recept waarin flink gebruik wordt gemaakt van rijke kruiden, zoals in de Marokkaanse en Indiase keuken? Kies dan voor een droge rosé wijn. Lekker zoet, maar ook droog. Vrijwel alle droge rosé wijnen zijn hiervoor geschikt.

De lekkerste wijn bij pastarecepten

Pastarecepten zijn vaak romig en voorzien van sterke smaken. Dit vraagt om een wijn die eveneens een volle smaak heeft.

Droge en volle witte wijn

De romige smaak en structuur van droge en volle wijn is een heerlijke toevoeging aan een romig pastagerecht. Bijvoorbeeld bij een pasta carbonara of een lasagne met roomsaus. Geschikte wijnen zijn Chardonnay en Viognier.

Soepele rode wijn

Soepele rode wijn is wat lichter qua smaak en gaat goed samen met pastagerechten met paddenstoelen. Pinot Noir is hierbij vrijwel altijd een goede keuze!

Robuuste rode wijn

Maak je een typische Italiaanse pasta met roodgekleurde saus, zoals spaghetti bolognese of lasagne? Dan kies je het beste voor een robuuste rode wijn. Goede voorbeelden hiervan zijn Tempranillo en Merlot.

De lekkerste wijn bij groenterecepten

Kook je graag met veel groente? Dan geven onderstaande wijnen een perfecte wijn en spijs combinatie.

Droge en frisse witte wijn

Droge en frisse witte wijn smaakt lekker bij recepten met salade, gesauteerde groenten en geroosterde groenten. Geschikte wijnen zijn bijvoorbeeld Pinot Gris, Sauvignon Blanc en Grüner Veltliner.

Soepele rode wijn

Soepele rode wijn smaakt heerlijk bij paddestoelen. Een goede keuze als je een gerecht op basis van champignons serveert. Paddestoelen risotto bijvoorbeeld. Denk aan wijnen zoals Pinot Noir en Granache.

De lekkerste wijn bij recepten met vlees en wild

Ga je aan de slag met vlees? Bijvoorbeeld (Spaanse) ham, varken, eend, lam, rund of wild? Dan zijn onderstaande wijnen een welkome toevoeging op je gerecht.

Robuuste rode wijn

Robuuste rode wijn smaakt goed bij gerechten met gegrild vlees en ham. Met name varken, eend, lam, rund, gedroogde ham en worst matchen hier goed mee. Kies een wijn zoals Tempranillo of Merlot.

Volle rode wijn

Heeft je vleesgerecht volle, rijke smaken? Bijvoorbeeld vlees van de barbecue of een rijk gekruide ham. Kies dan voor een volle rode wijn, zoals Cabernet Sauvignon of Malbec. Deze wijnen combineren goed met geroosterd, gerookt en gegrild vlees.

Koken met wijn

Bij Jumbo vind je de lekkerste recepten met wijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een stoofpotje, kruidige wijnpeertjes of een overheerlijke mosselpan? Wijn smaakt namelijk niet alleen lekker bij je gerecht, maar ook ín je gerecht!

Tip: als je kookt met wijn kun je het beste dezelfde wijn bij het eten serveren. Liever een andere wijn? Kies dan in ieder geval voor dezelfde druif en/of streek.